Är låneförmedlare trygga – och vilka låneförmedlare finns det?

Det är en bra idé att jämföra lån online. Då jämförelseportaler för lån är krypterade via HTTPS-standarden är de även säkra, och i bästa fall kan du sänka dina lånekostnader med uppemot 20 procent såvida du har många mindre krediter.

Men vilken jämförelseportal för lån erbjuder den bästa tjänsten, och är därmed den bästa låneförmedlaren? Svaret på den frågan får du nedan.

 

7 trygga låneförmedlare

  1. Sambla: 40 anslutna långivare, ränta från 2,95 %
  2. Advisa: 37 anslutna långivare, ränta från 2,95 %
  3. Lendo: 35 anslutna långivare, ränta från 2, 95 %
  4. Zmarta: 32 anslutna långivare och ränta från 2,95 %
  5. Enklare: 27 anslutna långivare, ränta från 2, 95 %
  6. Direkto: 21 anslutna långivare, ränta från 2, 95 %
  7. Likvidum: 15 anslutna långivare, ränta från 2,95 %

Nedan pratar vi mer om de låneförmedlare som precis nämnts i större detalj.

 

De 5 bästa låneförmedlarna i Sverige

 

1. Sambla – Den bästa låneförmedlaren

Sambla är Sveriges bästa låneförmedlare, vilket deras betyg på 4,8 av 5 möjliga hos Trustpilot vittnar om. Du kan ansöka om lån samt samla lån med hjälp av Bank-ID, och fem av de låneförmedlare som Sambla har ett samarbete med tillåter betalningsanmärkningar.

Det tar som mest två minuter att ansöka om ett nytt lån eller ett samlingslån, och du blir regelbundet delgiven statusuppdateringar via SMS och/eller e-post. Kundsupporten har öppet 10 timmar samtliga vardagar, och kundomdömet online gällande deras bemötande är genomgående gott.

Sambla är den bästa låneförmedlaren då de samarbetar med flest banker (och därmed maximerar din möjlighet för att få ett lån med bra villkor), samt då ansökningsprocessen är enkel och då låneverktyget på Samblas startsida är lättbegripligt.

 

2. Advisa – Jämför lån från 37 kreditinstitut

Advisa är en bra låneförmedlare, och det är lika lätt att ansöka om ett lån i jämförelse med listettan Sambla. Kundserviceavdelningen har öppet samtliga dagar, och du får även möjlighet att låna pengar mot en löptid på 20 år istället för som hos Sambla, maximalt 18 år.

Men trots att Advisa är trumfar Sambla i ett fåtal hänseenden är Sambla det bättre valet. Främst då deras ansökningsprocess är smidigare samt då fler kreditinstitut har anslutit sig till Sambla.

 

3. Lendo – En okomplicerad jämförelsetjänst för lån

Lendo samarbetar med 35 kreditinstitut. Det är fler än 93 % av konkurrenterna men mindre i jämförelse med både Advisa och Sambla. Precis som samtliga låneaktörer som listas i denna artikel tas endast en kreditupplysning i samband med att du ansöker om ett nytt lån, och som brukligt är låneverktyget lättbegripligt.

På Lendos webbsida står det ”jämför lån på en minut”, men det stämmer inte riktigt. Även om ansökningsprocessen är lättbegriplig ger både Advisa och Sambla snabbare återkopplingar enligt de kundrecensioner som återfinns på Trustpilot. Lendo är som de själva säger flertalet gånger på webbsidan Sveriges största jämförelsesida för lån, men den bästa låneförmedlaren är de inte.

 

4. Zmarta – En stor låneportal med bra omdöme online

Hos Zmarta kan du som brukligt låna upp till 600 000 kronor, och här är det 32 långivare som gäller. Det faktum att de samarbetar med över 30 långivare gör att de presterar bättre inom den kategorin i jämförelse med över 83 % av konkurrenterna. Zmartas kundservice har dessutom öppet dygnet runt.

Utöver detta är de personer som uttalat sig via Trustpilot goda erfarenheter av Zmarta, som sammanlagt har ett omdöme på 9,4 av 10 på den betygspallformen. Det väger tungt, i synnerhet då nästan 1 700 personer valt att säga sitt om Zmarta.

Den åldersgräns som gäller för att få låna pengar med hjälp av Zmarta är dessutom låg, och ligger i detta fall på 18 år. När konkurrensen inom lånejämförelsenichen är så här pass påtaglig är det viktigt att kunna utmärka sig, och det anser vi att Zmarta lyckas med.

 

5. Enklare – Enkelt men sämre villkor

Som namnet vittnar om är Enklare en okomplicerad jämförelsetjänst för lån, men då de enbart samarbetar med 27 långivare är din möjlighet att teckna ett fördelaktigt lån lägre i jämförelse med exempelvis Sambla eller Advisa.

Som brukligt är det låneverktyg som återfinns på Enklares webbsida lättbegripligt, och så fort samtliga av kreditorerna har gått igenom din ansökan återkommer en medarbetare från Enklare via SMS eller e-post. Om du vill teckna dig för ett lån med hjälp av Enklare kan du godkänna det via Bank-ID och pengarna betalas i regel ut inom tre dagar.

Enklare erbjuder en likvärdig tjänst i jämförelse med de jämförelseaktörer för lån som återfinns högre upp i artikeln, men då listettan Sambla samarbetar med 13 fler kreditinstitut kan Enklare inte hävda sig mot vare sig dem eller resten av det absoluta toppskiktet.

Uppgifter om hur Enklare fungerar i detalj hittar du mer information om här.

 

6. Direkto – hög ansökningsålder och sämre lånevillkor

Hos Direkto måste du vara 20 år gammal för att ansöka om ett lån istället för 18, som är en bruklig minimiålder inom lånejämförelsenichen. Utöver detta samarbetar Direkto endast med 21 låneutgivare, vilket är mindre är 64 % av konkurrenterna.

Direktos låneverktyg är dock lättbegripligt och man kan följa låneaktörernas budgivning i realtid via ”mina sidor”-fliken. Men då lånevillkoren generellt sett är sämre i jämförelse med Sambla, Advisa och Lendo kan vi inte rekommendera Direkto.

 

7. Likvidum – ”bara” samarbetande 15 långivare 

Hos Likvidum är det ett maximalt lånebelopp på 500 000 kronor som gäller, och utöver det tillämpas ett lågt ålderskrav på 18 år. Men då Likvidum enbart samarbetar med 15 kreditinstitut är det svårt att rekommendera denna lånejämförelsetjänst helhjärtat.

Kundsupporten har i sin tur öppet mellan  – 

Tills det att Likvidum skaffat fler samarbetspartners blir det lite av ett underbetyg som delas ut från vår sida. Men vi hoppas dock att Likvidum knyter fler kontakter inom kort, så att de kan stiga i graderna i vår bästa låneförmedlare-artikel.

De har ju faktiskt ett betyg på 9,4 hos Trustpilot, så nog finns det potential att växa och förbättras.

 

Hur säkra är låneförmedlarna?

Det är säkert att använda sig av en låneförmedlare. Samtliga lån kan godkännas med hjälp av Bank-ID, och om låneförmedlaren anser att du inte har de ekonomiska förutsättningar som krävs blir du inte beviljad ett lån.

Det förvarandet är fördelaktigt för samtliga parter då kreditinstitutet inte behöver ta en onödig risk, och då du inte försätts i en situation vari du inte klarar av att betala dina lån.

Samtliga stora jämförelsesajter för lån säljer inte personuppgifter till tredjepartsaktörer, och de lyder även under de regler som Finansinspektionen tillämpar. Utöver det är alla större jämförelsesajter för lån skyddade med SSL-kryptering, som innebär att externa aktörer likt internetoperatörer eller hackers aldrig får vetskap om huruvida du ansöker om ett lån eller inte.

Lämna en kommentar