Recension av låneförmedlaren Lendo

Lendo är en kompetent jämförelsetjänst för lån. De presterar inte lika väl i jämförelse med vare sig Sambla eller Advisa, men tillräckligt bra för att vara en av Sveriges bästa låneförmedlare. Nedan kan du ta del av de översiktliga villkor som gäller hos Lendo.

 

Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr
Räntespann: 2,95 – 26,20 %
Låneperiod: 1 – 15 år
Antal långivare: 35
Lägst ålder: 18 år eller äldre

 

Hur tar man ett Lån via Lendo?

Så fort du tagit dig till Lendo.se möts du av en lånewidget, vari du anger hur mycket pengar du ämnar låna samt önskad avbetalningstakt. Strax därefter får du ta del av uppemot 35 svar från lika många långivare, och det logiska valet är att teckna sig för den låneaktör som erbjuder lägst ränta.

När jag bad Lendo att jämföra ett lån på 10 000 kronor fick jag ta del av fem låneerbjudanden inom loppet av 20 minuter. Dessa var inte särskilt fördelaktiga, men efter ett par timmar inkom fler och mer fördelaktiga låneerbjudanden från kreditinstitut som jag ansåg vara mer tillförlitliga.

Då jag utförde en låneansökan i testsyfte ringde jag aldrig upp Lendos kundtjänst, då jag inte ville ta upp deras tid då jag ändå inte ville låna några pengar. Men enligt de instruktioner jag fick ta del av i ansökningsprocessen ska man godkänna lånet via Bank-ID, varpå pengarna betalas ut inom loppet av maximalt 5 arbetsdagar.

 

Kan man ta ett billån hos Lendo?

Ja, du kan ansöka om ett billån via Lendo, men det är inget som är unikt för just denna låneförmedlare. Samtliga jämförelseaktörer för lån som jag granskat på denna webbsida erbjuder lån utan säkerhet, det vill säga billån utan säkerhet.

 

Har Lendo.se ett gott rykte online?

Ja. Lendo har ett kundbetyg på 4,6 av maximalt 5 hos jämförelsetjänsten Trustpilot. Det innebär att cirka 9 av 10 kunder är nöjda, och det återspeglas även i kommentarsfältet. Lendo får främst beröm för att kundtjänstpersonalen ger ett professionellt intryck.

De får även beröm för att utbetalningstiden är kort samt för att de samarbetar med många låneförmedlare. Ett fåtal kunder valde att klaga på att säljarna var lite väl påstridiga, men negativa omdömen är dock oundvikliga. Till och med listettan Sambla har tagit emot negativa omdömen från Trustpilot-användare.

 

Vilka banker samarbetar Lendo med?

Lendo samarbetar med 35 banker och kreditinstitut, inklusive:

  • Swedbank
  • ICA-banken
  • Ikano Bank
  • Santander
  • Forex Bank
  • Coop Bank
  • Marginalen Bank
  • Wasa Kredit
  • SEB
  • Bigbank

 

Vad får man för ränta på ett Lendo-lån?

Du får i regel en ränta på cirka 5 till 10 %. Den lägsta möjliga räntesatsen, det vill säga 2,95 %, uppnås sällan. Du sparar mest pengar såvida du ansöker om ett samlingslån, vari du får möjlighet att samla mindre och framförallt dyrare krediter.

 

Är Lendo en trygg verksamhet?

Ja. Precis som Sambla och Advisa erbjuder även Lendo signering via Bank-ID, vilket innebär att transaktionen förblir säker. Du kan även skriva under lånet på din lokala bank, såvida du inte kräver en skyndsam låneutbetalning.

Lendos webbsida är även krypterad enligt SSL-standarden, vilket medför att ingen kan se att du ansöker om en lånejämförelse hos dem bortsett från UC. Lendo lyder även de regler som anges i Personuppgiftlagen, och de säljer inte heller dina kunduppgifter till externa aktörer.

 

Vad får Lendo för omdöme?

Lendo är i mina ögon Sveriges tredje bästa låneförmedlare. Sambla och Advisa samarbetar med fler låneaktörer, vilket innebär att de i regel erbjuder mer fördelaktiga lån. Att Lendos kundservice har öppet alla dagar i veckan kan inte väga upp det faktum att deras lånevillkor generellt sätt är sämre i jämförelse med de som Sambla och Advisa erbjuder.

Mer specifikt får Lendo ett bra omdöme, då de presterar bättre än nästan alla låneaktörer som verkar i Sverige.

Lämna en kommentar