Hur länge har man en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning har man i minst tre år. Den kan även sitta kvar i fem år eller längre.

Sitter en betalningsanmärkning alltid i tre år?

Har du fått en betalningsanmärkning finns den i tre år från det att den registrerades av kreditupplysningsföretaget. Har du fått en skuldsanering beviljad tas betalningsanmärkningen normalt bort efter fem år. Blir din skuldsanering längre sitter betalningsanmärkningen kvar tills saneringen är klar.

Kan en betalningsanmärkning tas bort innan tre år har gått?

Nej, du kan inte få betalningsanmärkningen att försvinna när den väl har satts om det inte begåtts ett misstag när den sattes. Det går alltså inte att överklaga en betalningsanmärkning. Det du kan göra är att bestrida skulden innan den fastställs av Kronofogden.

Misstag som kan få bort en betalningsanmärkning:

  1. Du har betalat skulden i tid, men det råkade bli på fel sätt.
  2. Du har betalat skulden, men bankens dator havererade.
  3. Du har inte beställt varan som företaget hävdar att du beställt.

En betalningsanmärkning kan inte tas bort om:

  1. Du helt enkelt har glömt att betala din räkning.
  2. Någon annan har glömt att betala en räkning du bett dem att betala.
  3. Du har betalat efter att betalningsanmärkningen har satts.
  4. Du säger att du inte fått någon faktura.

Vem ser en betalningsanmärkning?

Alla som tar en kreditupplysning ser din betalningsanmärkning. Men för att få ta en kreditupplysning måste frågeställaren ha ett legitimt behov. Det har de företag som du ansöker om kredit hos, till exempel när du vill betala med faktura. Men även exempelvis hyresvärden när du ska hyra en lägenhet.

Syns betalningsanmärkningen alltid?

Betalningsanmärkningen kan vara sekretessbelagd. Skulden döljs då från kreditupplysningsföretagen. Men bara om skulden är till det allmänna – som obetalda skatter – inte om skulden är till ett företag eller en privatperson. Du kan inte ansöka om sekretessbeläggning, det sköter Kronofogden

Så länge betalningsanmärkningen sitter kvar kan du få svårt att:

  • låna pengar 
  • hyra en bostad 
  • teckna abonnemang, som telefonabonnemang eller bredbandsabonnemang
  • handla på kredit eller faktura
  • ansöka om kreditkort
  • bli svensk medborgare

En betalningsanmärkning innebär alltså en omfattande begränsning i din tillvaro. För att undvika det är det enda egentliga rådet att betala dina räkningar i tid. Kan du inte det kontakta företaget du är skyldig pengar. Kanske kan du få en avbetalningsplan. 

Har du skulder du har svårt att betala kan du samla lånen i ett så kallat samlingslån. Du har då en möjlighet att få en lägre ränta och kanske bättre avbetalningsvillkor. Har du en betalningsanmärkning kan det dock vara svårt att få ett vanligt banklån.

Går det att få lån med betalningsanmärkning?

Ja, det gör det. Det är svårt att få lån med betalningsanmärkningar, men det finns företag som specialiserat sig på att ge lån till personer med låg kreditvärdighet. Du får då räkna med att betala en högre ränta än om du inte haft betalningsanmärkningen. 

Du måste också ha en inkomst som visar att du har möjlighet att betala tillbaka lånet. Har du mycket låg inkomst blir detta svårt. Har du dessutom en obetald skuld hos Kronofogden blir det nästan omöjligt att få ett lån beviljat, även av en specialiserad långivare. 

Vad gäller för lån med betalningsanmärkning?

Eftersom långivaren tycker att de tar en risk som lånar ut pengar till dig –  då du tidigare haft problem med betalningen – så finns det skillnader mellan ett lån utan betalningsanmärkning och ett lån med betalningsanmärkning. Har du fler än en betalningsanmärkning blir villkoren ännu sämre. 

Om du har en betalningsanmärkning:

  • Blir din ränta på lånet högre.
  • Kan du inte låna lika mycket.
  • Kan du behöva en medsökande för att få låna.

Om du har en betalningsanmärkning och vill låna pengar kan det vara bra att gå via en låneförmedlare som tar in uppgifter om lån från flera långivare och banker. Vill du kan du läsa en recension av den låneförmedlare som har flest anslutna låneinstitut och banker.

Lämna en kommentar