Vilken dammsugare ska man köpa?

Pris, storlek, ljud, energiförbrukning, det finns mycket att tänka på när man ska välja den perfekta dammsugaren. Framförallt ska man tänka på hur man själv bor, hur stor boyta man har och anpassa den dammsugare både till sin egen ekonomi och till vad man egentligen har för behov. Så vilken dammsugare ska man köpa?

Vi har listat de viktigaste punkterna du ska tänka på för att kunna välja rätt dammsugare. Våra råd nedan gäller klassiska dammsugare och inte sladdlösa. Även om sladdlösa dammsugare, eller skaftdammsugare, är mindre och kan kännas mera praktiska tar dom inte upp lika mycket damm oh man måste tömma dom oftare, samt ladda dom mellan varven.

En klassisk dammsugare har också ett bättre vacuum och har därför ett bättre sug som rengör snabbare och mer effektivt. Ett stort hushåll klarar sig ofta inte utan en klassisk och de flesta som har en sladdlös dammsugare använder den som komplement till den vanliga.

 

Pris

Egentligen är det inte så jättestor skillnad mellan något billigare och dyrare dammsugare. De flesta gör ett hyfsat bra jobb. Men om du ska göra en bra investering i en dammsugare som både gör ett ordentligt jobb och uppfyller de flesta andra behoven, bör man lägga sig runt prisklasserna 1200 till 1800 kronor och möjligen uppåt 2000 kronor.

Samma dammsugare kan skilja en del i pris, så man kan ibland få tag på dammsugare i 1200 kronorsklassen för runt 1000 kronor. Går man över 2000 kronor får man dammsugare som är nya för året med specialfunktioner samt även lite lyxigare varianter. Men de brukar inte göra ett bättre jobb för själva dammsugningen.

 

Storlek

Mindre dammsugare kan vara lite dyrare om de har samma styra som större. Frågan är hur smidiga dom är att använda, men kanske ännu mera vad du har för utrymme att förvara dom i. Så tänk på att gärna hitta en mindre dammsugare som är smidig.

 

Energiförbrukning

Något som är bra att kolla är hur mycket dammsugaren förbrukar i watt. Lägre energiförbrukning innebär lägre kostnad för dig samtidigt som det är bättre för miljön. Hur bra fungerar dammsugare handlar mycket om hur kraftfull den är.

Men nuförtiden har dammsugare som förbrukar 700-800 watt precis lika bra rengöringsförmåga som äldre dammsugare som förbrukar 2000 watt. Titta efter energiförbrukning i specifikationerna och välj helst någon som har minst A+.

 

Ljudnivå

Om man bor lyhört och inte vill störa grannar med onödigt mycket buller eller vill ha TV:n eller radion på medan man dammsuger kan det vara bra att ha en tystgående dammsugare. De riktigt tysta är ofta lite dyrare, men det kan vara väl värt och gör dammsugningen trevligare att kunna göra det så tyst som möjligt.

 

Ytor

På specifikationerna står det alltid om dammsugarens sugförmåga på hårda golv och på mattor. Har man väldigt mycket mattor eller heltäckningsmattor bör man välja en dammsugare som har A för mattor. För vanliga lägenheter brukar A räcka.

 

Påsar

Hur många liter påsarna rymmer står i produktinformationen. Titta gärna efter påsar som finns ute på marknaden där det finns billiga alternativ som passar. Billiga påsar brukar vara precis lika bra.

 

Allergifilter

Om man har allergiker i huset bör man ha allergifilter med så högt nummer som möjligt på HEPAfilter. Välj då en dammsugare med minst HEPA-13 och helst HEPA-14 som tar bort minst 99,995 % av allergenerna i utblåsluften. I produktinformationen hos försäljaren står oftast bara om den har filter eller inte. Så om du vil veta HEPA-numret måste du ofta gå till tillverkarens hemsida och titta.

Lämna en kommentar