Oavsett om du ska köpa en begagnad bil eller något annat över nätet, är det viktigt att undvika oseriösa aktörer. Går du i tankarna kring att köpa bil? Idag finns det tre vanliga alternativ; att leasa, att köpa en ny bil och att köpa begagnade bilar. Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att du handlar från en seriös aktör, oavsett om det är ett stort företag eller en privatperson. Det är snårigare att köpa en begagnad bil från privatperson eftersom det är lättare att bli lurad, särskilt om du ska importera ett fordon från utlandet. Vi har bra tips på hur du enklast undviker negativa överraskningar vid bilköp.
När du ska handla begagnade bilar
Många handlar bilar från sidor som Blocket, då från privatpersoner. Det finns även många stora företag som säljer begagnade bilar. När du väl hittat något intressant bör du vara försiktig för att undvika negativa överraskningar och göra följande:
- Gå in på Transportstyrelsens hemsida och kontrollera att säljaren faktiskt äger den bil hen ska sälja. Du ska kräva legitimation för att säkerställa att det säljaren säger är sant.
- Du bör även kolla fordonets historik, detta kan du göra genom att beställa en fordonsrapport från företag som exempelvis Carfax. Det går även att hitta en del information genom att söka på fordonets chassinummer hos NICBs hemsida. Här kan du dubbelkolla att fordonet inte är anmält som stulet.
- Varningsklockor är om fordonet bytt ägare onormalt många gånger. Då är det förmodligen något fel på fordonet. En annan varningsklocka är när fordonet gått onormalt många mil för sin årsgrupp, då kan det vara en indikator på att bilen använts som svarttaxi.
- Kolla upp om fordonet är belånat, i så fall ska lånen lösas i samma veva som bilköpet.
När allt ser bra ut är det dags att boka in tid för att faktiskt se bilen och få provköra den. Det finns mängder av saker du ska kontrollera när du väl provkör, mer om det längre ner.
Importera bilar från utlandet
Många hittar sina bilar utomlands och vill då importera fordonet till Sverige. Här finns det andra saker som är viktiga att tänka på då det nämligen kan finnas en del fallgropar hos begagnade bilar. Några vanliga fallgropar är bland annat:
- Du kan aldrig sälja bilen för ett lika högt värde som en ”svensk bil”.
- Importkostnad – det kostar naturligtvis en hel del att importera en bil från utlandet, ungefär 5 000 till 7 000 kronor beroende på importland.
Idag är det vanligaste importlandet för bilar Tyskland. För att öka säkerheten och undvika en bluff när du köper en importerad bil från Tyskland kan du bland annat:
- Begära registreringsbevis i original (handlingen heter ”Fahrzeugbrief/ Zulassungsbescheinigung Teil II” på tyska)
- Den tyska bilförsäljaren bör vara medlem i föreningen ”Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe”. Anledningen är att vid en eventuell tvist så blir det betydligt enklare att pröva tvisten i ett organ utanför en domstol.
- Boka in en testkörning av fordonet du ska köpa hos en oberoende motororganisation, i Tyskland finns flera stora och seriösa aktörer, bland annat ADAC, DEKRA och TÜV. Dessa organisationer utför fordonstester av begagnade bilar.
Det är därtill viktigt att du har registreringsbeviset i originalkopia, annars kan du inte registrera fordonet i Sverige. Med hjälp av registreringsbeviset eller ett CoC-intyg intygar du att bilen är godkänd att köras i EU.