Så gör du för att undvika att beställa hem från bedrägeri-webbshoppar

Idag är det otroligt vanligt att handla på nätet istället för hos fysiska butiker. Kanske brukar du själv beställa kläder, elektronik och inredning online? Det finns väldigt många bra och seriösa webbshoppar på nätet, men tyvärr även bluffmakare som lurar dig på dina pengar. Du kan råka ut för lurendrejare både när du ska köpa en ny bil, men också när du ska köpa något betydligt billigare, som en ny klänning. Vi har en bra guide för hur du handlar säkrare på nätet och hur du helt enkelt undviker bedrägeri-webbshoppar.

 

Kolla upp följande saker hos webbshoppen

Några saker är väldigt enkla att kolla upp innan du lägger din beställning online:

  • Kolla att företaget har en kundtjänst, exempelvis telefonnummer, e-mail eller en chatt på sidan. Bedrägeri-webbshoppar kan ibland simulera detta för att skapa förtroende. Testa gärna att de svarar på en specifik fråga för att undvika problem.
  • Det bör finnas en del fakta om företaget på hemsidan, så som namn, adress, telefonnummer och att de innehar F-skatt.
  • Det bör finnas flera betalningsalternativ som faktura, kortbetalning och exempelvis delbetalning.
  • Dubbelkolla att webbshoppen har SSL-kryptering, den finns till för att säkerställa säkerheten hos de olika betalningsalternativ som hemsidan erbjuder. Du ser direkt om sidan är krypterad om du tittar på adressfältet i din webbläsaren, det ska då finnas en symbol av ett hänglås framför webbadressen.
  • Läs recensioner. Om en sida är seriös bör det troligtvis finnas många som handlat där tidigare. Kontrollera recensioner från tidigare kunder genom att söka exempelvis ”IKEA recensioner”. Recensioner bör hittas på flera olika sidor, som exempelvis Pricerunner.se eller Trustpilot.com. Kolla gärna även den här listan för att handla säkert på nätet för att säkerställa att webbshoppen verkar seriös.

Bra indikatorer på seriösa webbshoppar

Många gånger handlar du säkert hos stora och välkända webbutiker, dessa behöver du sällan kontrollera eftersom de är så pass välkända, som exempelvis Nelly.com, IKEA.se eller Mathem.se. Det är snarare när du hittat en produkt du vill köpa hos en hemsida du tidigare inte besökt som du bör vara särskilt vaksam. Det finns många saker som indikerar på att webbshop är seriös, bland annat:

  • När du hittar symbolen ”Trygg e-handel”.
  • Om företaget använder sig av faktureringstjänster som Klarna, Paypal eller Payson.

Att kunna handla mot faktura är ett bra sätt att handla tryggare då du alltid ska få produkten innan fakturan ska betalas. Att betala i förskott är mindre tryggt eftersom du helt enkelt kan bli stående utan pengar och utan produkt. Du kan även kolla upp företag hos sidor som allabolag.se. Här ser du information som omsättning, årsresultat, tillgångar och organisationsnummer. Allabolag fungerar endast för svenska registrerade företag.

 

Handla med kreditkort

Ytterligare något du kan ta för vana när du handlar online är att använda rätt sorts kreditkort. Det finns mängder av olika typer av kreditkort, vissa har försäkringar. Fördelen med att handla på kreditkort online är att du inte knyter kortet till ditt bankkonto. Kreditkort har oftast ett maxtak för hur mycket pengar man kan använda. Detta kan du styra över själv. Skulle någon stjäla kortet eller komma åt information för att använda det, kan personen alltså aldrig använda mer än den gräns du själv satt. Vissa kreditkort kommer med ett återbetalningsskydd som skyddar dig mot oseriösa nätbutiker. Skulle du exempelvis ha använt ett kreditkort med återbetalningsskydd och sedan aldrig få de varor du beställt, täcker skyddet dig.

Lämna en kommentar